Urpremiär för barnoperan Sångfågeln

Urpremiär för barnoperan Sångfågeln

Urpremiären av barnoperan Sångfågeln inleder säsongen på Confidencen. Med en barockensemble, dansare och skådespelare utlovas ett färgsprakande renässansspel där kompositören Francesca Caccinis liv gestaltas med dans, musik och röstakrobatik.

Francesca Caccini föddes 1587 i Florens och var en av de mest kända kvinnliga kompositörerna i Europa under sin tid. Hennes verk ”La liberazione di Ruggiero” med premiär 1625 anses vara den första operan skriven av en kvinnlig tonsättare. Trots hennes musikaliska framgångar är hon idag relativt okänd och sällan spelad.

– Operabyrån brinner för att synliggöra bortglömda, kvinnliga tonsättare ur historien. När vi stötte på Francesca Caccini blev vi så nyfikna. Hon levde ett oerhört spännande liv. Francescas historia väcker frågor om vems röst som får höras och hur man gör för att få hålla på med det man älskar. Historien kryllar också av detaljer som är roliga för barn. Dessutom är Francesca Caccinis musik helt underbar! Den är både lekfull och känslosam och är därför väldigt spännande att sjunga och spela, säger Christina Larsson Malmberg från Operabyrån.

Föreställningen är producerad av Operabyrån som startades av Catalina Langborn, barockviolinst, och Christina Larsson Malmberg, sopran, som med Sångfågeln vill fortsätta sitt undersökande arbete med genusfrågor kring renässansen och barocken. I föreställningen får vi i två parallella berättelser följa Francesca Caccini – livs levande, av kött och blod och som bokstavligen brottas med sin röst och tidens idéer om vad kvinnor inte får göra. I den andra historien möter vi ett teatersällskap i färd med att berätta sagan om Sångfågeln – fågeln med den magiska stämman.

– Vi hoppas att publiken ska få njuta av färger, klanger, rytmer och rörelser. Det ska kännas som att kliva in i en renässanstavla! Vi hoppas att föreställningen ger en tankeställare om vilka ur vår historia som blivit ihågkomna och inte, och varför. Vi hoppas också att publiken ska bli nyfiken på Francesca Caccini och vilja höra mer av hennes musik, säger Christina Larsson Malmberg.

Medverkande:

Christina Larsson Malmberg –sopran
Catalina Langborn – barockviolinist
Jonas Nordberg – lutenist
Helena Lamberg – dans och skådespelare
Camilla Kandare – barock/renässansdansare

Speltider:
Familjeföreställning söndag 29 april kl. 15.00

Skolföreställningar 16 – 20 april.

Rekommenderad ålder från fem år.

 

För pressbiljetter, högupplösta bilder eller frågor kontakta gärna:
Ingrid Wittbom, marknads- och försäljningsansvarig Confidencen

mail: ingrid@confidencen.se
telefon: 08- 85 70 16