Confidencen Opera & Music Festival Academy 2021. Foto: Martin Hellström

Confidencen Opera & Music Festival Academy

Confidencen Opera & Music Festival Academy

Confidencen Opera & Music Festival Academy 2022

Inom ramen för Confidencen Opera & Music Festival under ledning av dirigenten Olof Boman instiftades sommaren 2020 en akademi för unga sångare som vill fördjupa sig i barockens stilideal. Varje år får fyra sångare möjlighet att arbeta praktiskt med verk ur barockrepertoaren tillsammans med internationellt erkända coacher inom detta fält och i samspel med professionella musiker ur Confidencen Opera & Music Festival Orchestra.

Under festivalen 2022 får de utvalda sångarna fördjupa sig i italiensk teatermusik och nordtysk sakral musik i ett halvsceniskt framförande som vi kallar Sacred and Profane. När uttagningsprocessen är avslutad sätter festivalen ihop en repertoar som är specialanpassat till sångarna och dessa coachas sedan under instuderingen av tenoren Anders J. Dahlin, cembalisten och musikaliska ledaren Johan Hansson Lindström samt dirigenten Olof Boman. Det sceniska arbetet leds av regissören Mira Bartov.

Dirigenten Olof Boman kommer dessutom att tillsammans med utvalda experter leda sångarna i en utbildning i konstnärligt entreprenörskap, och under en heldag i maj kommer de att arbeta med kreativ programsättning och själva sätta ihop ett konsertprogram, samt coachas i hur det kan marknadsföras till en publik.

Med instiftandet av en akademi vid Confidencen Opera & Music Festival vill Confidencen bidra till att tillvarata den kunskap och erfarenhet som finns i Sverige och Europa inom barockrepertoaren och som samlas på Confidencen under sommarsäsongen. Genom att låta unga sångare arbeta praktiskt och teoretiskt tillsammans med etablerade musiker inom detta fält ges möjlighet till tillväxt och utveckling i genren och ett intresse hos en ny generation sångare som får upptäcka en konstnärlig potential och en marknad för denna repertoar. Genom coachning i entreprenöriella egenskaper skapas förutsättningar hos artisterna att påverka sina egna karriärer och uttrycksmöjligheter och i förlängningen det svenska och internationella musiklivet.

De sångare som väljs ut till akademin tilldelas ett stipendium om vardera 15.000 kronor.

Plats: Ulriksdals slottsteater Confidencen
Datum: 5–14/8 2022 samt ett tillfälle under våren

Medverkande coacher:
Olof Boman dirigent och konstnärlig ledare Confidencen Opera & Music Festival
Anders J. Dahlin tenor
Johan Hansson Lindström cembalist
Mira Bartov regissör och professor i musikdramaturgisk gestaltning

Till akademin söks sångare i alla röstlägen.
Sökande ska ha påbörjat en sångutbildning på högskolenivå och vara födda 1992 eller senare.

Ansökan ska innehålla en motivering till varför den sökande vill antas till akademin. Till ansökan bifogas CV samt två ljudfiler innehållande en aria ur barockrepertoaren och en valfri aria.

Ansökan skickas per e-post till info@confidencen.se senast den 1 mars 2022.

Confidencen Opera & Music Academy genomförs med stöd av Anders Walls stiftelse.

 

Coacherna

Olof Boman, konstnärlig ledare för Confidencen Opera & Music Festival och dirigent, har en lång internationell karriär som opera- och konsertdirigent bakom sig. Han har särskilt ägnat sig åt barockens, klassicismens och den tidiga romantikens musik och har arbetat både med moderna orkestrar som Bremer Philharmoniker och Konzerthausorchester i Berlin som med barockorkestrar som Concerto Köln och Akademie für Alte Musik, Berlin. Olof har alltid haft ett stort intresse för konstens och estetikens förhållande till det gudomliga och studerar också teologi vid Lunds universitet.

Anders J. Dahlin räknas till en av Europas främsta tenorer och framträder regelbundet med dirigenter som Christophe Rousset, Emmanuelle Haïm, Hervé Niquet, Sir John Eliot Gardiner, William Christie, Alexis Kossenko, Francois-Xavier Roth, René Jacobs, Mark Minkowski och Philippe Herreweghe. Han har sjungit ledande roller i verk av bland andra Rameau, Charpentier och Mozart i Europa och Australien.

Johan Hansson Lindström är frilansande cembalist och organist i Stockholm, utbildad vid Kungliga Musikhögskolan och vid Schola Cantorum Basiliensis, Schweiz. Han har ett brett arbetsfält som innefattar orkester-, vokal- och kammarmusik från renässans till nutid med tyngdpunkt på barocken. Johan jobbar även till vardags som organist i Maria Magdalena kyrka på Södermalm i Stockholm.

Mira Bartov började sin musikaliska utbildning vid Nordiskt Musikkonservatorium. Hon har skådespelarutbildning från Drama Centre London och en operaregiutbildning från Operahögskolan i Stockholm. Hon har iscensatt operor och musikaler runtom i Europa, och skrivit och översatt många operalibretton. Hon har varit konstnärlig chef för Folkoperan i Stockholm och Dekan för Operahögskolan i Oslo. Sedan 2008 är hon Professor i Musikdramatisk gestaltning vid HSM i Göteborg, och sedan 2021 projektledare för klassisk musik i SVT.

 

Foto: Martin Hellström